Μαγνησία: Υπέρογκες αυξήσεις στα φάρμακα και ελλείψεις δημιουργούν προβλήματα στους ασθενείς 

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2019-07-19 10:01:29

Στα φαρμακεία αποτυπώνεται η οικονομική δυσπραγία των νοικοκυριών, καθώς με τη νέα τιμολόγηση των φαρμάκων οι αυξήσεις είναι υπέρογκες σε πολλά φάρμακα, με ασθενείς στα φαρμακεία του Βόλου να μην μπορούν να καταβάλουν τη συμμετοχή. Οι αντιδράσεις είναι μεγάλες καθώς οι ασθενείς καλούνται να καταβάλλουν τα τρία τέταρτα της αξίας των σκευασμάτων.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στις ασφαλιστικές τιμές. Οι αλλαγές αυτές έρχονται σαν αποτέλεσμα της λήξης της πατέντας ορισμένων φαρμάκων με ταυτόχρονη κυκλοφορία νέων αντιστοίχων γενόσημων, ενώ στα φαρμακεία του Βόλου άρχισαν να καταγράφονται ελλείψεις.
Τα παραπάνω φέρουν μεγάλες αυξήσεις στη συμμετοχή των ασφαλισμένων εφόσον οι ίδιοι επιμένουν, να αγοράσουν το πρωτότυπο φάρμακο.

Σε μια σειρά από φάρμακα που αφορούν στην υπέρταση, στο νευρικό σύστημα, στην οστεοπόρωση κλπ, έχουν αλλάξει οι ασφαλιστικές τιμές, επειδή έληξε η πατέντα τους και σύμφωνα με τον νόμο κυκλοφόρησαν αντίστοιχα γενόσημα σκευάσματα όποτε η ασφαλιστική τιμή «έπεσε» στην τιμή του φθηνότερου γενόσημου.
Σε κάθε περίπτωση , ο ασφαλισμένος έχει το δικαίωμα να επιλέξει το φθηνότερο σκεύασμα χωρίς να απαιτήσει να πληρώσει την επιπλέον διάφορα .
Εδώ θα πρέπει να τονισθεί ότι παραμένει σε ισχύ το ένα ευρώ επιπλέον που πληρώνει ο ασθενής ανά συνταγή κάτι για το οποίο το κράτος δεν παρεμβαίνει και που αποτελεί ένα ακόμη εισπρακτικό μέτρο.

«Το φάρμακο είναι το αγαθό εκείνο που είναι αναγκαίο για τη βελτίωση της υγείας του ανθρώπου. Οι όποιες διαφοροποιήσεις στην θεραπεία του ασθενούς δεν έχουν πάντα θετικά αποτελέσματα. Δεν επιλέγει ο φαρμακοποιός το φάρμακο για τον ασθενή αλλά ο ίδιος ο ασθενής.
Δεν ευθυνόμαστε για τις αυξήσεις και αυτό που συμβαίνει με τις τιμές είναι ακατανόητο.
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο ασθενής επιλέγοντας συγκεκριμένο φάρμακο που το παίρνει για χρόνια, καλείται να καταβάλει έως και τα τρία τέταρτα της αξίας του.
Εμείς ενημερωνόμαστε ηλεκτρονικά για την τιμή και δεν προλαβαίνουμε να κατανοήσουμε τις συνεχείς αλλαγές στην ασφαλιστική τιμή τους », τόνισε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών της Μαγνησίας κ. Κ. Ματσιόλης.

Το νέο μοντέλο τιμολόγησης έφερε μεν μειώσεις αλλά και μεγάλες αυξήσεις τιμών.
Ανατιμολογήθηκαν όλα τα φάρμακα που σήμερα κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και ξεπερνούν τα 5.500. Εξ αυτών, τα 2.000 περίπου οι πολίτες τα αγοράζουν με αυξημένες τιμές και μάλιστα πρόκειται για φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας που ως τώρα κοστίζουν από 10 ως 50 ευρώ.
Συγκεκριμένα, από τους 5.503 ενεργούς κωδικούς φαρμάκων στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη, υπάρχει αύξηση των τιμών σε 2.061 φάρμακα, μείωση σε 2.014 και ίδιες τιμές σε 1.428 φάρμακα. Από τους 4.845 κωδικούς που οι πολίτες συμμετέχουν στο κόστος (με 10% ή 25% συμμετοχή), οι 1.802 εμφανίζουν μείωση τιμής και οι 1.774 κωδικοί αύξηση. Αυτό αφορά στην πλειονότητά τους φάρμακα με λιανική τιμή από 10 μέχρι 50 ευρώ.
Το σύστημα έγκρισης τιμών φαρμάκων όπως διαμορφώθηκε με την ψήφιση της πρόσφατης σχετικής τροπολογίας στον Νόμο 4600/2019 (ΦΕΚ 1508/06.05.2019) αποτελεί ένα σύστημα τιμολόγησης βασιζόμενο στον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης.



Ζαγορά Πήλιο